ZENGROEP STEENWIJK (heeft ook een eigen website: www.zengroepsteenwijk.nl)


De Zenweg

Er wordt van de zenweg wel beweerd dat het een weg is voorbij woorden. Consequenter dan andere religieuze wegen zou zen rechtstreeks verwijzen naar het hart der dingen, of naar het eigen hart, of bij de intermenselijke naar de relatie van hart tot hart.


Elke toespraak over zen is daarom altijd een ontmoeting met een tegenstrijdige opdracht: datgene uitdrukken in woorden wat zich niet laat uitdrukken in woorden. Hoogstens kan zo’n toespraak een vingerwijzing zijn. Er zou een waarschuwing bij gegeven moeten worden verder te kijken dan de woorden die gesproken worden. Steeds zou weer herhaald moeten worden dat we voorzichtig moeten zijn om de diepere, ongrijpbare inhoud niet te laten stollen tot begrippen en schijnzekerheden.

Dit is enigszins in eigen woorden weergegeven hetgeen Prof. dr. Ton Lathouwers schrijft in het voorwoord van zijn boek Meer dan een mens kan doen, zentoespraken (Nieuwerkerk a/d IJssel 2000, Uitgeverij Asoka).

En het geeft prachtig weer dat we in zen verder zouden moeten kijken dan het bereik van onze grote woordenschat en heel voorzichtig moeten zijn met elkaar de weg te wijzen. Ieder gaat de weg die hij of zij kiest en als we eindje samen kunnen gaan is dat mooi maar pin elkaar daar niet op vast.


Zen en Meditatie

Zen is natuurlijk heel bekend van de specifieke meditatie: het zitten op een kussentje of een bankje en de loopmeditatie.

Zenmeditatie zou je kunnen omschrijven als het in stilte proberen zo goed mogelijk gericht te blijven op datgene wat je aan het doen bent, om in alles - ook in het dagelijkse leven - gericht te zijn op het hier en nu.

Want al zo vaak doen wij twee, drie dingen tegelijkertijd en moeten dan later constateren dat er toch iets niet helemaal goed is gegaan. Zen is kortweg gezegd: proberen alles wat je doet met aandacht te doen.


De Zengroep Steenwijk

De Zengroep Steenwijk, is een onafhankelijke groep en dus niet gebonden aan een bepaalde richting, meester/meesteres of leraar/lerares. De Zengroep komt in het per jaar zo'n 20 maal bijeen om te oefenen (meestal eenmaal in de veertien dagen). Het is een kleine groep die openstaat voor uitbreiding.


Indien je interesse hebt, kun je contact opnemen met:

Jaap of Janneke van der Laan

0521-514937

zengroepsteenwijk@gmail.com


De bijeenkomsten worden gehouden op maandagavond van 19.30-21.30 in 't Trefpunt, Meppelerweg 212, (ontmoetingsruimte kerkje) 8332 JD Steenwijk.

 

In Zenkringen doet het volgende verhaal de ronde:

Er was eens een man en er was eens een paard. Het paard galoppeert snel en het lijkt of hij zijn berijder naar een belangrijke bestemming voert. Een andere man, die langs de weg staat, roept: “Hé waar ga je heen?” De eerste man kijkt achterom terwijl het paard langs de toeschouwer dendert en zegt: “Ik weet het niet! Dat moet je aan het paard vragen!”

Dit verhaal is natuurlijk niet zomaar een verhaal maar ook het verhaal van vele mensen in onze tijd. Misschien zelfs wel ons verhaal! Wij rijden op een paard, we weten niet waar we heengaan en we kunnen het ook niet stoppen. Het paard is de energie van onze gewoonten die ons voortsleept en wij zijn compleet machteloos er tegen. We worstelen ermee, zelfs op de momenten dat we in rust zouden moeten zijn. We zijn innerlijk in oorlog en kunnen dat door het minste of geringste uitbreiden naar anderen. De t.v. gaat aan en vervolgens weer uit. We pakken een boek en leggen het weer weg. We zijn geagiteerd en kunnen de rust niet vinden. We zijn “onszelf” niet zeggen we dan.

In feite zijn we er steeds niet bij: steeds zijn we afwezig. We drinken een kopje thee maar proeven nauwelijks wat we drinken. We zitten naast de persoon van wie we houden maar zijn nauwelijks bewust van haar of zijn aanwezigheid. Altijd zijn we ergens anders! In het verleden of in de toekomst maar nooit in het nu! Het paard draagt ons voort en we kunnen alleen maar meegaan.

De kunst om te leren stoppen en ons onophoudelijke denken te doorbreken, zouden we ons weer eigen moeten maken. Het zou goed zijn onze afwezigheid, de sterke emoties die ons regeren, weer in de hand zien te krijgen. Maar hoe doen we dat?


Boeddhistische meditatie omvat twee dingen – shamatha en vipashyana. Vaak leggen we grote nadruk op het laatste het ‘goed kijken’ ofwel ‘diepgaand onderzoeken’- dat ons inzicht kan brengen. Maar de beoefening van het eerste aspect, het stoppen, is essentieel. Als we niet kunnen stoppen, kunnen we ook geen inzicht verwerven.

We kunnen stoppen door oplettend te zijn bij de dingen die we doen: ademen, lopen, glimlachen. Maar onze gewoonte-energieën zijn vaak sterker dan wij. We zeggen en doen dingen die we niet willen zeggen en doen en naderhand hebben we er spijt van. We laten zo onszelf en anderen lijden en richten heel wat schade aan.

De energie van de oplettendheid hebben we nodig om onze gewoonte-energie te herkennen en erbij aanwezig te blijven opdat we deze vernietigingsrace kunnen stoppen. Door oplettendheid herkennen we de gewoonte-energie als zij zich manifesteert. Door het steeds weer opnieuw weet te hebben dat zij er is zal zij steeds meer aan kracht verliezen. En zo door het gebruik van de oplettendheid zal de gewoonte-energie ons niet langer overheersen.

En zo kunnen we het licht van oplettendheid laten schijnen op alles wat we doen.


De eerste functie van meditatie is: STOPPEN!


Vrije bewerking naar divers werk Thich Nhat Hanh


Data bijeenkomsten augustus t/m december 2019


•ma. 26-08-2019

•ma. 09-09-2019

•ma. 23-09-2019

•ma. 07-10-2019

•ma. 21-10-2019

•ma. 04-11-2019

•ma. 18-11-2019

•ma. 02-12-2019

•ma. 16-12-2019


Aanvang 19.30 uur

Einde ca. 21.30 uur


De kosten zijn 4,50 euro per avond.

De meditatie begint om 19.30 uur precies, gelieve op tijd aanwezig te zijn.


e-mail

jannekevanderlaan1959

@gmail.com


telefoon

0642191741

YournameCom © 2007 • Privacy Policy • Terms of Use